ΝΕΑ

08/03/2022
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Περιστερίου
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η 8η Μαρτίου εορτάζεται ως «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» (ή «Διεθνής Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών»). Η επετειακή αυτή ημέρα καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ το 1977, ως συμβολική αναγνώριση της ισότητας των φύλων ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, σε ανάμνηση των αγώνων των γυναικών, ιδίως τον προηγούμενο αιώνα, για πραγματική ισότητα.
H αρμόδια Αντιδήμαρχος Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου, υπογραμμίζει ότι η ισότητα των δικαιωμάτων γυναικών και ανδρών καθώς και η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου θεωρούνται σήμερα αυτονόητες και αδιαπραγμάτευτες αρχές που κατοχυρώνονται και εξειδικεύονται περαιτέρω σε πλήθος νομικών κειμένων σε όλα τα επίπεδα (παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό).
Είναι, όμως, έτσι όντως; Οι έρευνες δείχνουν το αντίθετο. Ενδεικτικά και μόνο, σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) για το 2021, η Ε.Ε. συνολικά εμφανίζει βαθμολογία 68%, ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία θέση, με βαθμολογία μόλις 52,5%.
Δυστυχώς, όπως διαπιστώνεται, η ίδια η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει την ισχυρή παρουσία της πατριαρχικής αντίληψης και των έμφυλων στερεοτύπων. Πολύ συχνά εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα σεξισμού σε διάφορες μορφές σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ειδικότερα, οι περιπτώσεις βίαιων επιθέσεων (δολοφονικών ή μη, σε κάθε περίπτωση επικίνδυνων) κατά γυναικών οι οποίες απασχολούν συνεχώς την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, προκαλούν έκδηλο προβληματισμό.
Ωστόσο, η κοινωνία μας φαίνεται να έχει αλλάξει στάση: υπάρχει  ευρύτερη ενημέρωση και το θέμα της βίας κατά των γυναικών και των έμφυλων ανισοτήτων γενικότερα αποτελεί πλέον ανοικτά αντικείμενο δημόσιου διαλόγου. Σημαντικό ρόλο παίζουν, άλλωστε, και οι εξειδικευμένες υποστηρικτικές δομές του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Περιστερίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό, παρά την πορεία που έχουμε ήδη διανύσει ως κοινωνία, υπολείπεται ακόμη αρκετή απόσταση μέχρι την πλήρη και ουσιαστική ισότητα των φύλων. Και είναι βέβαιο ότι η επίτευξη αυτού του στόχου, που προϋποθέτει την αλλαγή νοοτροπίας στην κοινωνία συνολικά, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η ισότητα των φύλων στην πράξη, ως καθημερινό βίωμα, είναι υπόθεση όλων μας!
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Περιστερίου: Εθνάρχου Μακαρίου 1, Περιστέρι (κτίριο ΚΥΒΕ). Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:00 – 16:00. Τηλέφωνο: 2105783265, e-mail: skg@peristeri.gr