ΝΕΑ

14/05/2015
Ο Δήμος Περιστερίου φιλοξένησε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΥ
 
Ο Δήμος Περιστερίου φιλοξένησε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
 
Μεγάλη ήταν η προσέλευση των μαθητών και του κοινού στην αίθουσα Τέχνης του Δημαρχείου, όπου είχε εκτεθεί ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων,  στα πλαίσια του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 του Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστήμιου Περιστερίου.
Τέτοιο ήταν το ενδιαφέρον, που δόθηκε ένα διήμερο παράτασης στη φιλοξενία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, που θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα.
Μαζί με τους μαθητές και ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης, που παρακολούθησε την ενημέρωσή τους, ανταλλάσοντας σκέψεις και προβληματισμούς για τη λειτουργία του. 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η διάλεξη με θέμα: "Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων" του Καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος, Δ/ντή Εργ. Αστροφυσικής και Δ/ντή Αστεροσκοπείου Π.Α.-Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ Ξενοφώντα Μουσά, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 2015 στο Πολιτιστικό - Συνεδριακό Κέντρο του Δημαρχείου.
Για όλους τους μαθητές, υπήρξαν εκπαιδευτικές προβολές, ενημερώνοντας ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι πολύπλοκος, φτιαγμένος από χαλκό και τοποθετημένος μέσα σε ξύλινο πλαίσιο, που προβληματίζει και συναρπάζει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Ήταν ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής, σχεδιασμένος να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Εκτιμάται ότι φτιάχτηκε γύρω στο ΄87 π.Χ. από τον ρόδιο αστρονόμο Γέμινο.